[category: Gezondheid]

cyste op eierstok
gnerkje40 @ 22-06-2007 09:02:
Door toeval is bij mij een cyste van 3 centimeter gevonden aan mijn rechter eierstok.
Ik ben daar toch wel van geschrokken, omdat mijn moeder 5 jaar geleden is overleden aan eierstok kanker.
Volgens mijn internist, is het niet iets om me echt druk over te maken, maar dat doe ik natuurlijk wel ![:\)].
Wie van jullie kan mij daar wat meer info over geven.
tessy @ 22-06-2007 09:28:
hai gnerkje! Onlangs is bij mij ook een cyste ondekt op mijn rechtereierstok. 5 cm. Ook mij is verteld om me geen zorgen te maken....Het vervelende is dat hij er al een behoorlijke tijd zit, ongeveer een jaar. En helaas geeft deze cyste nongal wat klachten, buikklachten en sinds een aantal maanden menstrueer ik niet meer. Arts vind het nu nodig om cyste dan toch maar weg te halen, maar hoe? Daar zijn we nu mee bezig, er zijn verschillende optie's. Menstrueer jij nog?
Prinsesje74 @ 22-06-2007 09:37:
Hoi,
Ik heb jaren geleden ook een cyste gehad op mijn eierstok. Deze hebben ze bij mij via een kijkoperatie weggehaald en daarbij ook één eierstok omdat ze deze niet meer konden sparen. De cyste had ongeveer de grootte van een sinasappel en ik had er goed last van, vooral rond mijn menstruatie. Dit is nu ruim 10 jaar geleden en ik heb er nooit meer last van gehad, gelukkig. Bij mijn moeder is toevallig een maand geleden ook een cyste ontdekt en die was nog groter. Deze hebben ze vorige week dmv een buikoperatie weggehaald en daarbij ook de eierstokken (ivm leeftijd en risico-uitsluiting). Bij de uitslag van ons beide kwam eruit dat het een goedaardige cyste was, het zag er 'goed' uit.
Bij de één kan het natuurlijk erfelijk zijn maar bij een ander kan dit sporadisch voorkomen. In ieder geval sterkte!
Secje @ 28-06-2007 22:05:
Ik had tot een paar jaar geleden steeds last van tussentijdse bloedingen.
Van het ene merk pil na het andere merk heb ik voorgeschreven gekregen, heb zelfs aan een overdosis prikpil een "zwangerschapsmasker" overgehouden :(
Uiteindelijk ben ik gecureteerd en tijdens die ingreep vonden ze cysten op m'n eierstokken die ze gelukkig allemaal konden verwijderen.
Heb er geen centje pijn van gehad ( op een krampje na) en de volgende dag was ik alweer aan het werk.
Ik ben nu van al m'n klachten af, misschien is cureteren een optie voor jou ?
mozart @ 27-05-2008 14:17:
Ik lig, terwijl ik dit type, in mijn bed ter herstellen van een buikoperatie. Afgelopen woensdag ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege een cyste van 6 x 6 cm. Geopereerd middels een laparatomie waarbij ook mijn linkereileider en linkereierstok zijn weggehaald.
Ik weet al 10 jaar dat ik endometriose heb, maar toch hebben deze twee dingen niets met elkaar te maken. Het wordt anders als je te maken met endometriosecystes (met bloed gevuld). Als je van een cyste geen last hebt, zou ik 'm gewoon laten zitten.
roque @ 27-05-2008 17:25:
Gnerkje,
Twee maanden geleden bleek uit de echo dat ik een cyste had van 5 cm. Ik moest na de menstruatie terug komen. Als deze was gegroeid, moest de cyste verwijderd worden. Bij de tweede echo was de cyste helemaal verdwenen! Het lichaam had de cyste zelf opgelost.
Wat ik toentertijd van de gyneacoloog heb begrepen, is dat cystes meestentijds goedaardig zijn. Je kan er enorm last van hebben, zeker als ze behoorlijk groot worden. Daarbij heb ik toentertijd ook begrepen dat "gewone" cystes (dus niet de chcoladegevallen waar Mozart het over heeft) vaak lek geprikt kunnen worden.
Sterkte meis, kan me voorstellen dat je hier enorm van schrikt ![:hug:]
Anoniem023 @ 27-05-2008 21:55:
Ha Gnerkje,
Wat vervelend zeg! Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt, ook omdat je moeder eierstokkanker had.
Mijn gynaecoloog heeft verteld dat bijna elke vrouw wel eens cystes op de eierstokken heeft. Meestal merk je er niets van, maar soms worden ze wat groter en geven ze klachten.
Een cyste verdwijnt vaak vanzelf! Afhankelijk van grootte en klachten wordt er een afwachtend beleid gevoerd, behandeld met de anticonceptiepil (cystes kunnen slinken door de hormonen) of geopereerd (laparoscopie/laparotomie).
Probeer te vertrouwen op het oordeel van de internist! Als je ongerust blijft, laat dan over een maandje nog eens een echo maken. Wellicht is de cyste dan weg.
Sterkte!
eeframmstein @ 07-06-2009 14:26:
Hallo even een vraag,ik heb sinds 9 maart een mirena omdat ik nogal wat klachten had,na 2 maanden moest ik terug voor routine controle,daar ondekt de gyn een cyste van doorsnee 5 cm,nu moet ik pas 14 aug terug komen,om te kijken of dat de cyste gergroeid is,of verdwenen..ik heb nu soms zo'n pijn doorstralend naar ver over de rug in de zij,en in benen,wat moet ik doen?eerder terug naar gyn?ik baal hier zo van ook ben ik bang voor eierstokkaner,zit niet in de fam zover ik weet,mijn moeder en oma hadden ook al zo'n last met de periodes,helaas is mijn moeder overleden op 41 jarige leeftijd,ik ben bijna 40,en erg bang natuurlijk,maar de gyn doet er nogal laconiek over ,misschien moet ik een kijkeoperatie,maar ik wil eigenlijk eerder weer een onderzoek..iemand ervaring ermee?
loek2 @ 10-06-2009 22:24:
eeframmstein,
Waarom kreeg je de mirena, menstruatieklachten? Is er over endometriose gesproken? Die drie maanden wachten zijn helaas normaal, aangezien het meestal om een gewone cyste gaat die ook vanzelf weer verdwijnt. Mochten je klachten echt plotseling erger worden aarzel dan niet om aan de bel te trekken. Meestal is ene cyste niets ernstigs, maar soms kan er toch wat mis gaan. (draaien eierstok, knappen cyste) wat flinke plotselinge pijn kan geven.
Je klachten die je nu hebt herken ik wel. Kan inderdaad door de cyste komen. Betekend dus niet (perse) dat er iets mis is gegaan met de cyste. Bij mij kwam het door een endometriose cyste. (heb ook gewone cystes gehad, geen last van. Maar daar kun je evt. ook last van hebben)
sterkte!
eeframmstein @ 15-06-2009 14:38:
>
> **[loek2 schreef op 10 juni 2009 @ 22:24]**
eeframmstein,

Waarom kreeg je de mirena, menstruatieklachten? Is er over endometriose gesproken? Die drie maanden wachten zijn helaas normaal, aangezien het meestal om een gewone cyste gaat die ook vanzelf weer verdwijnt. Mochten je klachten echt plotseling erger worden aarzel dan niet om aan de bel te trekken. Meestal is ene cyste niets ernstigs, maar soms kan er toch wat mis gaan. (draaien eierstok, knappen cyste) wat flinke plotselinge pijn kan geven.
Je klachten die je nu hebt herken ik wel. Kan inderdaad door de cyste komen. Betekend dus niet (perse) dat er iets mis is gegaan met de cyste. Bij mij kwam het door een endometriose cyste. (heb ook gewone cystes gehad, geen last van. Maar daar kun je evt. ook last van hebben)
sterkte!
Hallo, ik kreeg de mirena voor menstratieklachten,ik kan nu gelukkig vlgd week maandag bij de gyn terecht,stik van de pijn in mijn rug,ik dacht zelf endometriose te hebben,maar dat kan pas bij kijkoperatie vastgesteld worden,ik wil sowieso eens vragen om een kijkoperatie om te weten wat daar aan de hand is,volgens mijn huisarts is baarmoederkanker niet erfelijk,wel eirstok en borstkanker.
misshotshort @ 09-02-2011 11:07:
_Ik ben 20jaar, & had ervoor mijn regels 1week te vroeg gekregen..
Vorige week maandag dus, ze waren gedaan & nu zit ik sinds zondag met zo lichte bloedingen & nu heb ik weeral mijn regels, tijdens 't vrijen met mijn vriend heb ik zeer ook vanonder als we bezig zijn.. Ik had een sms gestuurd naar mijn zus & ze zei dat ik waarschijnlijk een kiste op me eierstok heb, ik heb toen onlangs in de leeftijd van 15jaar 1 kiste & 1 vetbolleke laten weghalen , aan mijn linkse borst & aan me onderrug ..
Ik maak mij nu echt zorgen & wil zo snel mogelijk naar een gynaecoloog .._