[category: Gezondheid]

vast voedsel eten na opheffen van stoma???
tantie @ 02-02-2011 20:31:
Hallo,
Bij mijn vader is vorig jaar februari darmkanker geconstateerd.
Hij heeft bestraling gehad en is in mei geopereerd, toen heeft hij ook een tijdelijke stoma gekregen.
Nu hebben ze vorige week woensdag tijdens de operatie de stoma opgeheven. Wat natuurlijk geweldig is.
Donderdag (de volgende dag) mocht hij weer normaal alles eten, bruin brood etc. s'avonds lekker warm eten (aardappels, vis met saus en groenten).
Dat vonden wij al snel, aangezien zijn darmen sinds mei niet meer volledig hebben gewerkt, maar nee zei de dokter hij moest zo snel mogelijk weer normaal eten.
Wij dachten, ze gaan dat langzaam opbouwen.
Nu vraag ik me af, zijn er meer mensen die na het opheffen van de stoma weer normaal vast voedsel mochten eten?
Zo ja, heeft dit bij jullie problemen gegeven?
Bij mijn vader is het namelijk niet goed gegaan, en wij denken dat dat door dat vaste voedsel komt.
Hij had zo'n opgeblazen gevoel gekregen na het eten, dat hij buikpijn had en geen honger.
Sinds vrijdag had hij dus niks meer gegeten, waardoor zijn maag sappen/gassen is gaan aanmaken, waarvan hij nog misselijker werd.
Door het vele braken is zijn wond open gesprongen.
Zaterdags mocht hij vloeibaar eten (maar hij had geen honger dus wilde niks eten, vanwege de misselijkheid), zondags mocht hij alleen nog maar water.
Nu hebben ze sinds maandag zijn maag leeggepompt en een maagsonde aangebracht om de sappen af te voeren, hij ligt nu ook aan de sonde voeding.
Hij is heel erg achteruit gegaan....
En natuurlijk als je in het ziekenhuis vraagt of dit voorkomen had kunnen worden als ze met vloeibaar voedsel begonnen waren, krijg je als antwoord dat dat niet zo is.
Vandaar dat ik het hier eens even kom vragen.
Carenza @ 02-02-2011 20:36:
Sterkte voor je vader, erg dat het verkeerd is gegaan. Langzaam opbouwen leek mij beter, maar ja, ik ben geen medicus.
Eindeloos @ 02-02-2011 20:41:
Wat een nare situatie.
Geen tips hier.
Wel beterschap voor je vader en sterkte !
tantie @ 02-02-2011 20:44:
Dank je wel, voor jullie medeleven!
anoniem @ 02-02-2011 20:45:
Er zijn steeds meer onderzoeken die erop wijzen dat snel opbouwen van voedsel juist beter is.
Ik denk niet dat het voorkomen had kunnen worden door langzamere kostopbouw. Het is "gewoon" pech denk ik en het had net zo goed kunnen gebeuren na langzame kostopbouw.
wondermeisje @ 02-02-2011 21:10:
Het is normaal om direct na de hersteloperatie weer heel snel volledig normaal te kunnen eten. Bij mijn vader ging dat ook zo, na opheffen van zijn stoma en ik heb best veel toen daar over uitgezocht.
Maar wanneer jij je twijfels hebt, vraag dan gewoon een gesprek aan bij de arts. Kun je je twijfels bespreken en kan de arts uitleggen waarom bepaalde keuzes zo zijn gemaakt. Lijkt me een stuk constuctiever dan hier er een topic over openen eerlijk gezegd.
Hoe dan ook, sterkte met je vader!
Zusenzoo @ 02-02-2011 21:12:
Is normaal, dezelfde dag nog normaal te gaan eten, dat is beter, praat met de arts van je vader, de complicaties kunnen ook elders van zijn onstaan, dus ga een gesprek aan!
En sterkte!
tantie @ 02-02-2011 21:32:
Dank jullie wel.
Ja de dokter zei zelf ook dat dit beter was.
Maar er is voorheen zoveel fout gegaan, dat ik daar toch mijn twijfels over had.
Ik dacht misschien zijn er hier mensen die ook zo'n operatie hebben meegemaakt en dus wat ervaring hebben.
Maar ik ben blij te lezen dat dit niet weer een fout van het ziekenhuis is, en dat we eigenlijk gewoon pech hebben.
Zusenzoo @ 02-02-2011 21:41:
Nogmaals praat met de behandeld arts, stel hem je vragen, echt waar, niet hier doen, wij weten het niet.
BobDeBouwer @ 02-02-2011 22:02:
Wat naar voor je vader.
Ik heb dit meegemaakt na mijn keizersnee. Peristaltiek moet eerst op gang zijn voordat je vast voedsel mag eten (ze luisteren naar gassen in je buik en als die er zijn krijg je groen licht). Ze hebben mij toen ook te snel laten eten. Resultaat doodziek, maag leeggepompt en een sonde erin, toen ging het gelijk beter.
Sterkte.
deenje @ 02-02-2011 23:20:
BobDeBouwer, 1 uur geleden
Wat naar voor je vader.
Ik heb dit meegemaakt na mijn keizersnee. Peristaltiek moet eerst op gang zijn voordat je vast voedsel mag eten (ze luisteren naar gassen in je buik en als die er zijn krijg je groen licht). Ze hebben mij toen ook te snel laten eten. Resultaat doodziek, maag leeggepompt en een sonde erin, toen ging het gelijk beter.
Sterkte.
\------
Een keizersnede is iets heel anders dan teruglegging stoma.
Bij terug leggen van stoma is de gedachte: als de darmen stil komen te liggen, dan is het heel moeilijk ze weer op gang te krijgen.
Helaas krijgt (uit mijn hoofd) zo'n 25 %vd patiënten toch in lichte of ernstigere mate een darmverstoping.
Pien252 @ 03-02-2011 10:47:
>
> **[BobDeBouwer schreef op 02 februari 2011 @ 22:02]**
Wat naar voor je vader.

Ik heb dit meegemaakt na mijn keizersnee. Peristaltiek moet eerst op gang zijn voordat je vast voedsel mag eten (ze luisteren naar gassen in je buik en als die er zijn krijg je groen licht). Ze hebben mij toen ook te snel laten eten. Resultaat doodziek, maag leeggepompt en een sonde erin, toen ging het gelijk beter.
Sterkte.

Een keizersnee is toch wel een ander soort operatie dan een operatie aan je darmen.
Tegenwoordig wordt vaak geadviseerd de darmen zo snel mogelijk weer te 'belasten' omdat dat de genezing bevordert. Juist door geen voeding aan te bieden worden de darmen 'lui' (simpel gezegd). En vaak wordt dan geadviseerd om te eten 'waar de patiënt trek in heeft' met als achterliggende gedachte dat als een patiënt zin heeft in brood, dit vaak ook gewoon goed gaat.
Je zegt iets over 'niet WEER een fout van het ziekenhuis...' Klinkt alsof je weinig vertrouwen hebt, en dat lijkt me toch wel essentieel. Gesprek met de behandelend arts lijkt me niet onverstandig.
tantie @ 03-02-2011 16:02:
Klopt dat ik zei WEER een fout van het ziekenhuis.
Er is echt zo ontzettend veel misgegaan in het ziekenhuis, gelukkig (nog) niet met de behandeling zelf.
Ik was al lang naar een ander ziekenhuis gegaan, maar papa vond de voorgaande behandelingen goed daarom vond hij het niet nodig deze (hopelijk) laatste operatie ergens anders te ondergaan.
add_tje @ 04-02-2011 10:11:
Mijn vader heeft precies hetzelfde gehad, maar dan een jaar eerder!
Vorig jaar maart is de stoma opgeheven.
Ook meteen met vast voedsel begonnen.
Dat ging redelijk goed, wel rustig aan opbouwen.
Nu nog steeds last met bepaalde dingen.
Bijvoorbeeld kool en pittig eten, daar kan hij nog steeds niet tegen, krijgt ie behoorlijke pijn van in de buik.
Ook nog steeds moeite met de ontlasting. Hij krijgt nu elke dag een laxeermiddel.
Hij is ook nog heel snel moe.
Hoop dat je vader snel herstelt!!
Yoie @ 04-02-2011 13:02:
Oh wat erg weer dit. Vast voedsel lijkt mij dus heel fout. Ik krijg gewoon een deja vu van mijn vader. Als het fout gaat in de buik dan kan het ook goed fout gaan. Heel veel sterkte!
tantie @ 06-02-2011 11:05:
@add-tje: Hebben ze bij jou vader ook een stuk darm verwijderd?
Zo, ja: de darmen hebben ze weer aan elkaar gemaakt, op die plaats is bij papa littekenweefsel met bindweefsel gegroeid.
Dit hebben ze tot 3x toe met een ballon opgerekt, de laatste oprekking was 1 week voor de operatie. Het was helemaal in orde, er zou weer vast voedsel doorheen kunnen.
Dus 26-1 de operatie, nu hebben ze afgelopen vrijdag snel een CT-scan gemaakt (zijn buik is helemaal opgeblazen en kei hard, hij lijkt echt 7 maanden zwanger) want zijn ontlasting kan er niet meer door.
"Gelukkig" bleek dit weer die naad van de operatie te zijn, dus hebben ze dat meteen weer opgerekt.
Nu verder nog geen vooruitgang in zijn darmen, volgende week krijgt hij weer zo'n darm oprekking.
Ik vraag me af waarom weer zo'n darm oprekking als dat blijkbaar niet helpt, mijn vader heeft er zo ontzettend veel pijn/last van.
Heb het de verpleegster ook gevraagd en zij zei dat ze niet meteen weer willen gaan opereren en dit eerst nog willen proberen.
Heeft jou vader dit ook gehad?
De dokter die de oprekking heeft gedaan, zei dat mijn vader gewoon pech heeft.
Het het zo gehad met deze KUT ziekte!!! Want dat is toch de oorzaak van dit alles.
Wij dachten echt dit is de laatste operatie, dan zijn we er klaar mee. Hebben wij een keer gewonnen van deze ziekte (heb mijn moeder al verloren aan kanker).
Maar ik vind dit het zwaarste van heel deze periode, hoop dat het (snel) goed komt.
tantie @ 06-02-2011 11:22:
Ik had trouwens ook nog aan de chirurg gevraagd over dat vaste voedsel, of dat het daarvan kwam dat papa er nu zo bij ligt.
Hij zei dat idd uit onderzoek is gebleken dat meteen na zo'n operatie het starten met vast voedsel beter is, maar ieder mens reageert er verschillend op.
Maar het viel ons wel op dat hij zenuwachtig werd en eigenlijk snel weg wilde, maar dat kan natuurlijk ook komen door mijn eerdere klacht tegen hem.
(lees: er waren uitzaaiingen gevonden in de verwijderde klieren. Voordat we bij deze chirurg moesten komen, hadden wij eigenlijk een afspraak moeten hebben gehad met een oncoloog, alleen waren ze dat vergeten aan ons door te geven of ons in te plannen. Dus toen wij bij deze chirurg kwamen zei hij dat het erg vervelend was dat we niet bij de oncoloog waren geweest maar dat hij nu dan even wilde weten of papa wel of geen chemo wilde hebben. Wij waren zo overdonderd. Papa wilde dat niet zonder verdere uitleg. Oke, de dokter ging nu meteen voor ons een afspraak maken bij de oncoloog, wij wachten. Horen we de dokter vervolgens naar de volgende patient gaan.
Komt even later een assistent zeggen dat we naar huis mogen. Toen heb ik toch even gevraagd waar dit allemaal op sloeg, wij hebben niet eens vragen kunnen stellen, de dokter heeft niet eens doei gezegd. Zo ontzettend vreemd.
Ja we konden wachten tot hij met deze patient klaar was. Ja daag, wij zijn gegaan.
Krijgen we thuis een telefoontje van de chirurg dat het toch eigenlijk niet de bedoeling was geweest dat we naar huis gingen.)
Ik heb trouwens niet meteen na dit voorval een klacht ingediend, pas toen er meerdere dingen in het ziekenhuis nog goed verliepen.
En de emmer voort vol was.
Emma95 @ 06-02-2011 14:59:
Tantie, als je googled op " eten na opheffen stoma " zie je een folder met patienteninformatie van een ziekenhuis.
Daarin staat niet dat je meteen alles weer mag eten.
Misschien heb je er iets aan.
Hoop dat het snel beter gaat met je vader.