[category: Gezondheid]

gezonde rijstkoker
oet @ 29-04-2014 10:37:
Hoi allen,
Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...
Ik heb na uitvoerig zoeken op internet wel twee rijstkokers gevonden, nl [hier](http://vitaclaychef.com/rice-cookers-and-slow- cookers/vitaclay-2-in-1-rice-n-slow-cooker-6-cup-vf7700-6?vmcchk=1) en [url=][/url] en [hier](http://www.amazon.com/Stainless-Steel-Cooker-Model- Formerly/dp/B000I5UEQM).
maar die zijn beiden niet te bestellen vanuit Nederland.
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
Suze02 @ 29-04-2014 11:15:
Kook je rijst in een gewone pan. Probleem opgelost.
Mevrouw75 @ 29-04-2014 11:21:
Een stoommand-achtige pan van de toko.
Een stoompan dus.
blommit @ 29-04-2014 11:31:
Principes hebben is goed. Maar niet over onzindingen. Die verschaffen een vals gevoel van zekerheid.
barrelroll @ 29-04-2014 11:32:
Waarom niet in de magnetron?
Mevrouw75 @ 29-04-2014 11:34:
>
> **[blommit schreef op 29 april 2014 @ 11:31]**
Principes hebben is goed. Maar niet over onzindingen. Die verschaffen een vals gevoel van zekerheid.

Onzindingen moet je sowieso niet in huis hebben. Zo'n elektrische rijstkoker is zo'n geval.
Spijk-er @ 29-04-2014 11:48:
>
> **[barrelroll schreef op 29 april 2014 @ 11:32]**
Waarom niet in de magnetron?


Hoe kook je rijst in de magntron?
(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)
Oudblond @ 29-04-2014 11:49:
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.
Mevrouw75 @ 29-04-2014 11:50:
>
> **[Spijk-er schreef op 29 april 2014 @ 11:48]**
[...]

Hoe kook je rijst in de magntron?
(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)
Dan wordt het vast veel en veel lekkerder. Mijn allereerste schoonmoeder uit Indonesië stoomde de rijst altijd en ik heb van een Marokkaanse moeder ook geleerd hoe je couscous veel lekkerder kon maken. En stap 1 was 3x stomen ipv wellen in water.
riannerianne @ 29-04-2014 12:00:
Rijst uit de rijstkoker of stomer vind wel veel lekkerder dan uit een pannetje.
Heeft de toko geen apparaten zonder teflon?
clemance @ 29-04-2014 12:04:
>
> **[oet schreef op 29 april 2014 @ 10:37]**
Hoi allen,

Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. **Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...**
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
![:-O]
clemance @ 29-04-2014 12:07:
>
> **[oudblond schreef op 29 april 2014 @ 11:49]**
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.

Als iemand Teflon al ongezond vindt, dan is de magnetron helemaal een werktuig van de duivel.
Suze02 @ 29-04-2014 12:32:
De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!
(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))
Suze02 @ 29-04-2014 12:33:
Oh, oke, post van Clemance over het hoofd gezien ![X-D]
Sense-1970 @ 29-04-2014 12:38:
Dus ongezonde teflon niet in huis willen hebben is een 'vreemd' principe?

Toch even weten waar jullie het over hebben dames, voor je mensen afbrandt die wel weten waarom ze het niet willen gebruiken:
_Wat is Teflon?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.
PFOA
Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015._
Mevrouw75 @ 29-04-2014 12:38:
>
> **[Suze02 schreef op 29 april 2014 @ 12:32]**
De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!

(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))
Nou nee, of ja natuurlijk moet je afgepast water gebruiken, maar ik kon behoorlijk couscous maken, tot ik de 3x gestoomde en omgeschepte couscous proefde. Er zit wel degelijk verschil in. Dat zal met rijst ook zo zijn, voor de rijstpuristen. ( of had je het daar niet over?)
Mevrouw75 @ 29-04-2014 12:41:
Waarom zit er eigenlijk een anti-aanbaklaag in een rijstkoker? Als je je rijst kookt dan bakt het toch niet aan?
Tenzij je ouderwets je rijst in een pannetje water gooit en dagboten de was gaat doen ofzo, maar dan moet je sowieso je rijst wegflikkeren.
clemance @ 29-04-2014 12:54:
clemance @ 29-04-2014 12:56:
>
> **[Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 12:41]**
Waarom zit er eigenlijk een anti-aanbaklaag in een rijstkoker? Als je je rijst kookt dan bakt het toch niet aan?



Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:
[Rijst mislukt in rijstkoker](http://forum.viva.nl/forum/Eten/Rijst_mislukt_in _rijstkoker/list_messages/225725//)
Mevrouw75 @ 29-04-2014 13:00:
>
> **[clemance schreef op 29 april 2014 @ 12:56]**
[...]


Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:
[Rijst mislukt in rijstkoker](http://forum.viva.nl/forum/Eten/Rijst_mislukt_in _rijstkoker/list_messages/225725//)


Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)
aikidoka @ 29-04-2014 13:03:
Een temperatuur van 300 graden in een pan met bakken? Da's meer verkolen dan. Geloof ik niets van, dat je die temperatuur bereikt.
clemance @ 29-04-2014 13:05:
>
> **[Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 13:00]**
[...]


Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)
Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst- pannekoek. ![:-\(]
aikidoka @ 29-04-2014 13:05:
En in een rijstkoker wordt de temperatuur dus niet hoger dan 100 graden, de temperatuur van het kokende water, dus dan hoef je je al helemaal geen zorgen te maken over het aanwezige teflon.
sassafras @ 29-04-2014 13:06:
Ik kook mijn rijst altijd in deze stoomkoker van Philips. Ik gebruik 'm ook om groenten te stomen (asperges!).
![http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/0/0/2/9000000011782007_1.jp g](http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/0/0/2/9000000011782007_1.j pg)

Er zit een kom bij waarin je de rijst kunt stomen, zelfde principe als een rijstkoker. Heet water erbij, vingerkootje boven de rijst en aanzetten. Geen omkijken naar, altijd fantastische rijst.
Enige nadeel is dat de capaciteit niet zo groot is van de (plastic) kom waarin je de rijst doet, er kan maximaal zo'n 450 gram rauwe rijst in.
Mevrouw75 @ 29-04-2014 13:06:
>
> **[clemance schreef op 29 april 2014 @ 13:05]**
[...]


Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst- pannekoek. ![:-\(]
Raar. Gekke dingen ook.
riannerianne @ 29-04-2014 13:07:
>
> **[aikidoka schreef op 29 april 2014 @ 13:03]**
Een temperatuur van 300 graden in een pan met bakken? Da's meer verkolen dan. Geloof ik niets van, dat je die temperatuur bereikt.

Ik ook niet. Volgens de site van tefal is de optimale baktemperatuur 180 graden, iets meer dan de helft dus. En de antiaanbaklaag van dat merk bevat geen pfoa.
clemance @ 29-04-2014 13:08:
>
> **[Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 13:06]**
[...]


Raar. Gekke dingen ook.

Zeg dat.
Sassefras, is dat glas? (ja dat rijmt!)
sassafras @ 29-04-2014 13:13:
>
> **[clemance schreef op 29 april 2014 @ 13:08]**
[...]


Zeg dat.
Sassefras, is dat glas? (ja dat rijmt!)

Gelukkig niet, hij lazert regelmatig uit mijn overvolle keukenkastje...
De stoommanden zijn van een soort hard-kunstof, de inzetbak (waar je dus de rijst in doet, of andere "natte dingen") is van een wat zachter kunststof, meer zoals tupperware-dozen.
Bij het opbergen doe je die drie stoommanden in elkaar. Ik gebruik er eigenlijk nooit meer dan 1 tegelijk.
cinnamonnswirl @ 29-04-2014 13:19:
3 tips om rijst te koken en dat allemaal met 1 ding...*de pan* ![X-D]
1\. Het 'vingerkootjes-truc'
2\. 1 op 2. Dus 1 kop rijst met 2 kop water
3\. In ruim kokend water en daarna afgieten.
Neemt het ook niet gelijk ellendig veel plaats in de keuken.
sassafras @ 29-04-2014 13:30:
>
> **[cinnamonnswirl schreef op 29 april 2014 @ 13:19]**
3 tips om rijst te koken en dat allemaal met 1 ding...*de pan* ![X-D]

1\. Het 'vingerkootjes-truc'
2\. 1 op 2. Dus 1 kop rijst met 2 kop water
3\. In ruim kokend water en daarna afgieten.
Neemt het ook niet gelijk ellendig veel plaats in de keuken.
Dat snap ik. Maar als je zoals ik graag uitgebreid kookt en geen 6-pitsfornuis hebt, dan is het soms heel handig als er iets níet op het fornuis hoeft. Denk aan een rijsttafel bijvoorbeeld....
Anoniem250720141 @ 29-04-2014 13:36:
Bij Ikea verkopen ze een stoominzet. Past in elke pan, en is ideaal om te stomen: ![http://www.ikea.com/nl/nl/images/products/stabil-stoompaninzet__74612_PE1918 64_S4.jpg](http://www.ikea.com/nl/nl/images/products/stabil- stoompaninzet__74612_PE191864_S4.jpg)
Je kunt trouwens ook een rijstbal gebruiken om rijst te koken: ![http://www.kookwinkel.nl/upload/webshop/L/_MG_3704-rijstbol- rvs-10-cm..jpg](http://www.kookwinkel.nl/upload/webshop/L/_MG_3704-rijstbol- rvs-10-cm..jpg)
dolfje @ 29-04-2014 13:38:
>
> **[sassafras schreef op 29 april 2014 @ 13:06]**
Ik kook mijn rijst altijd in deze stoomkoker van Philips. Ik gebruik 'm ook om groenten te stomen (asperges!).


.
Ik heb ook zo'n ding maar dan van Braun,ideaal.
Suze02 @ 29-04-2014 13:39:
Oke, vooruit, stomen dus. Leg uit, hoe doe ik dat? Wat heb ik er voor nodig?
clemance @ 29-04-2014 13:40:
>
> **[Trotter schreef op 29 april 2014 @ 13:36]**
Bij Ikea verkopen ze een stoominzet. Past in elke pan, en is ideaal om te stomen.

Ja die heb ik! Hoe kook je rijst in zo'n ding?
Suze02 @ 29-04-2014 13:42:
Ja precies, hoe doe je dat? Dan lazert de rijst toch allemaal door de gaatjes?
Emma95 @ 29-04-2014 13:46:
Een elektrische rijstkookpan is juist ideaal.
Rijst erin, anderhalf keer zoveel water erbij, aanzetten en als het lichtje uitgast, is de rijst klaar. Je hebt er geen omkijken naar en een gaspit vrij, wat ik heel handig vind.
Bij de toko hebben ze ze ook zonder anti anbaklaag. Ik heb er eentje met, maar 300 graden wordt ie toch niet.
Anoniem250720141 @ 29-04-2014 13:48:
Zo klein zijn die gaatjes toch niet? Je doet gewoon een laagje water in de pan dat je laat koken, terwijl je de rijst (of groenten) op dat ding legt, in de stoom van het kokende water. Die handgreep kan eraf, zodat je het deksel gewoon op de pan kan doen. Als je uitgestoomd bent til je dat inzetding met de handgreep uit de pan.
*Disclaimer: ik heb er zelf geen, maar heb het laatst wel uitgebreid staan bestuderen bij Ikea. ![;-\)]
MarianneDavids @ 29-04-2014 13:52:
Ik heb een grote soeppan met daarin een stoommand, als ik veel rijst nodig heb doe ik het in die pan. Hij komt van Het Kookpunt.
summer73 @ 29-04-2014 13:55:
?? hier gaat de rijst in een glazen schaal de magnetron in ..
Suze02 @ 29-04-2014 13:58:
Hoe lang stomen?
clemance @ 29-04-2014 14:02:
>
> **[Trotter schreef op 29 april 2014 @ 13:48]**
Zo klein zijn die gaatjes toch niet? Je doet gewoon een laagje water in de pan dat je laat koken, terwijl je de rijst (of groenten) op dat ding legt, in de stoom van het kokende water. Die handgreep kan eraf, zodat je het deksel gewoon op de pan kan doen. Als je uitgestoomd bent til je dat inzetding met de handgreep uit de pan.

*Disclaimer: ik heb er zelf geen, maar heb het laatst wel uitgebreid staan bestuderen bij Ikea. ![;-\)]
sassafras @ 29-04-2014 14:14:
>
> **[Emma95 schreef op 29 april 2014 @ 13:46]**
Een elektrische rijstkookpan is juist ideaal.

Rijst erin, anderhalf keer zoveel water erbij, aanzetten en als het lichtje uitgast, is de rijst klaar. Je hebt er** geen omkijken** naar en **een gaspit vrij,** wat ik heel handig vind.
Bij de toko hebben ze ze ook zonder anti anbaklaag. Ik heb er eentje met, maar 300 graden wordt ie toch niet.
Precies mijn argumenten, ik heb dan alleen geen echte rijstkoker maar die stomer-met-rijstinzet, komt op hetzelfde neer.
sassafras @ 29-04-2014 14:16:
>
> **[Trotter schreef op 29 april 2014 @ 13:36]**
Bij Ikea verkopen ze een stoominzet. Past in elke pan, en is ideaal om te stomen:

[[afbeelding](http://www.ikea.com/nl/nl/images/products/stabil- stoompaninzet__74612_PE191864_S4.jpg)]

Daar kun je toch nooit rijst op maken? De rijst moet echt in het water liggen, om vocht op te kunnen nemen. De rijst wordt ook niet gestoomd, maar eerder "gepocheerd".
Zo'n stoominzet is echt bedoeld voor stomen, dus van groenten of dumplings o.i.d.
may_ka @ 29-04-2014 15:11:
Mijn man zweert bij rijst stomen: eerst een paar minuten koken en dan de rijst afgieten, stoominzet in de pan, laagje water eronder en rijst erop en huppetee, stomen maar.
Volgens mij kookt hij 8 minuten en stoomt hij ook 8 minuten.
Ik vind het vooral heel handig omdat je zo makkelijk rijst kunt (her)opwarmen in de stoompan.
Suze02 @ 29-04-2014 15:19:
Voorkoken? Water weggieten?!? Echt niet ![:no:]
High five Clemance!
Suze02 @ 29-04-2014 15:20:
@May-Ka: dat effect heb je dus ook als je de rijst 5 minuten kookt en vervolgens een uur wegzet in een slaapzak/dekbed/winterjas/hooimadam.
Spijk-er @ 29-04-2014 16:10:
Jamaar, jamaar, jamaar... Wat doen jullie allemaal moeilijk met je rijst? Wat is er mis met: pannetje met ruim water aan de kook, rijst erbij gooien, zo lang koken als op de verpakking staat, afgieten, nog even laten uitdampen en opeten?
Hoezo afgepast water? Hoezo stomen?
Suze02 @ 29-04-2014 16:31:
Heb je het water dat je afgiet al eens goed bekeken? En geproefd? Boordevol rijstsmaak. En dat zit dus niet meer in de rijst maar in het putje....
Emma95 @ 29-04-2014 20:50:
Mijn elektrische pan is ruim een half uur bezig, met lekkere rijst.
Niet van die vieze snelkookrijst.